Huis Eygen Heerd, Minderbroederstraat 5 te Leuven
De voorkamer van dit herenhuis is nooit gezien door de gotische schilder Dirk Bouts, die dieper op dit perceel zijn woonhuis had. Maar de huiselijke setting van zijn ‘Laatste Avondmaal’ kan tot leven komen in deze vergaderzaal. 
Zoals op het paneel in de Sint-Pieterskerk bevinden zich aan de ene kant vensters die op de stad uitgeven, waar Bouts ook het stadhuis — toen in aanbouw — situeert. Aan de andere zijde vindt men doorgangen naar de tuin en een dieper gelegen ruimte rechts van een centrale schouw. 
Deze twee schilderijen op paneel kunnen gelezen worden als spiegels van elke kant van die schouw zoals ze bij Bouts op de achtergrond te zien zijn. Van de figuren op het oorspronkelijke 'Avondmaal' blijft enkel de man met rood hoofddeksel over, die een twee keer aanwezig is in deze zaal in de vorm van het 19de-eeuwse portret van de schilder.
De veranderingen op deze plaats en het komen en gaan van personen trekken nog een rimpeling over de spiegels, of zoals dichter R. M. Rilke die wazigheid verwoordde: "de spiegels waren nog duizelig van jouw beeld."     
Back to Top